Nyhedsbrev

4. januar 2022

Godt nytår til alle vor forbrugere

Trods vor barske udmelding umiddelbart før jul, med de nye varslede priser for 2022, vil vi for god ordens skyld ønske alle vor forbrugere et godt nytår, velvidende at det ikke har været den bedste information at modtage på denne tid af året, eller i det hele taget.

Men i henhold til vor varslingsregler, var dette en nødvendighed, og som tidligere nævnt, beklager vi dette meget, men så ingen anden udvej.

Det er også vigtigt at huske, at dette er en varsling, og hermed menes, at dette er det værst tænkelige scenarie, med de på dette tidspunkt kendte el- og gas priser, som er indregnet i varslingen.

Der er ingen af os i bestyrelsen eller ledelsen, der håber, at dette vil komme til at ske, og vi arbejder på højtryk for at finde en teknisk og økonomisk løsning, der kan være medvirkende til at bringe os tilbage mod tidligere priser.

 

Vi har med denne varsling ønsket at sikre vort budget, og vi har ikke budgetteret med et forventelig fald i el- og gaspriserne i 2022, men i samme sekund, der sker økonomiske ændringer, vil de altid komme vor forbrugere til gode, med reducerede pris opkrævninger hen over året.

Varslingen er i henhold til varmeforsyningsloven, der foreskriver, at vi skal beregne den kommende varmepris ud fra et varmeforbrug på 18,1 MWh, og her er det vigtigt, at man er opmærksom på det reelle varmeforbrug hos den enkelte forbruger.

 

For at kunne se den forventede varmeudgift i 2022, i henhold til vor pris varsling, som igen er den maksimale opkrævning, vi må tage, har vi lavet en ”prisberegner”, der vil blive lagt på vor hjemmeside, hvor man skal indtaste sit gennemsnitlige års forbrug i MWh, som kan ses på års opgørelse, eller under ”Mit forbrug” på vor hjemmeside. Herefter vil man kunne se, afhængig af husets eller lejlighedens areal, den beregnede varme omkostning for 2022.

 

Et enkelt råd kunne være, at sænker man temperaturen 1 grad i hele huset, vil det gennemsnitlig svare til en besparelse på 5% på varme regningen.

 

Vi går i denne uge i dialog med vor kommuner, i håb om at kunne få nogle positive tilkendegivelser på nogle af de alternativer og tanker vi har, samt en dialog om anvendelse af den hjælpepakke, der er fremlagt fra regeringen, på 100 mio. kroner, som kan søges af kommunerne, til støtte til personlige tillæg til pensionister, og enkelt ydelser til kontanthjælpsmodtagere.

Derudover vil vi undersøge muligheden for eventuelle dispenseringer/godkendelser til de tanker, vi har om en eventuel produktions omlægning/ændringer på kort sigt, for at afbøde den høje prisvarsling. 

Der har været arbejdet hårdt i dagene mellem jul og nytår, med at finde alternativer til vor nuværende produktionsform, og vi håber, at vi snarest kan melde positivt tilbage, om hvilken konsekvens dette måtte have.

 

Hvorfor er prisen så steget så voldsomt, hvad er det, der er årsagen til denne markante prisændring, på så relativ kort tid. Der er mange faktorer, der har spillet ind på samme tid, hvilket vi ikke tidligere har set, og derfor bliver vi ramt ekstra hårdt.

Vor varme produktion er opdelt i 2 områder, ca. 1/3 del af vor varmeproduktion anvender fossilbrændsel (gas), og ca. 2/3 dele af vor varmeproduktion er en del af den grønne omstilling og elektrificering, ved hjælp af varmepumper.

Årsagen til de voldsomme prisstigninger for el og gas, kan henføres til udbuddet af gas, der ikke har kunnet følge med efterspørgslen. I samme periode, er leverancerne fra henholdsvis Rusland og Norge været lavere end forventet. Dette samtidig med, at det har været et dårligt vind år, og vi ikke har produceret den ønskede mængde energi ved vor vindmølleparker, samt at man i Norge og Sverige, ikke har fået fyldt Deres vandmagasiner op til denne vinter, og ligger ca. 25% under normalt niveau, og derfor også er presset på egen elproduktion. Og der er andre faktorer, der har spillet ind, som nedlukning af A-kraft værker, brunkulsværker og lignende, og alt dette har betydet, at en væsentlig større del af den europæiske el-produktion, nu skal produceres med gas som brændsel.

 

Preben Sørensen                                                                                                                           Bjerringbro 03-01-2022

Formand for Gudenådalens Energiselskab