Markedskommentarer

7. januar 2022

Grådige spekulanter på den europæiske naturgasbørs i Rotterdam, tysk udfasning af kul- og atomkraft og russiske troppebevægelser på grænsen til Ukraine er pludselig blevet vigtig viden for danske naturgaskunder.

Prisen på naturgas er steget med vanvittige 800 procent det seneste år og det slår hårdt, når regningen skal betales.

Det var virkelig dårlige nyheder, der kom på det værst tænkelige tidspunkt.

På den europæiske gasbørs i Rotterdam lå prisen sidste år på halvanden krone for en kubikmeter naturgas. I år forventedes den at stige til 15 kroner pr. kubikmeter og den har endda været oppe at ramme 16,29 kr. den 22. december sidste år. Det skyldes et sammenfald af mange ting, der har presset priserne opad. Udover ovennævnte også meget lave beholdninger (pt 56%) i gaslagrene i Europa samt det storpolitiske spil omkring godkendelse af gasledningerne Nord Stream 2.

Tyskland har officielt meddelt, at de siger farvel til kulkraft og atomkraft og det har øget efterspørgslen på naturgas. I Danmark er Thyra-platformen ude i Nordsøen sat ud af drift og Rusland, som forsyner det meste af Europa med gas, har sendt tropper til den ukrainske grænse. Det har også pisket priserne i vejret. Dertil kommer de såkaldte CO2-kvoter for afbrænding af gas. De er steget fra 22 euro til nu 88 euro pr. ton, svarende til godt 650 kr.

Hertil kommer at elpriserne er fulgt med gaspriserne. For et år siden var prisen 37 øre og nåede 1,41 kr. i december. Lige før jul var prisen helt oppe på 3,20 kr.

Priserne er over nytåret faldet lidt tilbage pga. det meget milde vejr med temperaturer over 10 grader samt øget tilgang af LNG. Gaspriserne for 1. kvartal ligger omkring 12 kr. Men det kan hurtigt ændre sig, hvis kulden senere breder sig langt ned i Europa.

Per Dalgaard

Kasserer i Gudenådalens Energiselskab